back to/înapoi la REPERTORIU
spectacole

Hamlet
FLORIN BECIU

Vocile:
Vladimir Purdel   Andrada Fuscaș  
Cristian Alexandrescu   Lidia Stratulat  
Radu Constantinov   Adrian Roman   Andrei Cătălin

Un spectacol realizat de FLORIN BECIU
cu mulțumiri pentru ajutor Andreei Negrilă

Premiera: 26 octombrie 2017
Durata: 45 minute


Visele lui HAMLET
de NINA MAZUR
Vi s-a întâmplat și vouă să visați mereu unul și același vis?*
            *Visele lui HAMLET - Nina Mazur

PROLOG           
Ai spus cu ultima suflare că restul e tăcere, dar nu. Eu, Horațio, prietenul tău cel mai bun, nu pot să tac. Povestea ta trebuie spusă lumii întregi. Căci în fiecare dintre noi e un Hamlet... Cu mici deosebiri, nuanțe. Ascultați deci, povestea lui Hamlet, prințul Danemarcei. Totul a început cu o crimă din răutate, lăcomie. Un fratricid urmat de un incest. Claudius își ucide propriul frate, pe tatăl lui Hamlet, pentru a-i lua coroana și nevasta de soție. Hamlet se întoarce pentru înmormântarea tatălui și ajunge chiar la nunta mamei sale. Este întâmpinat de duhul tatălui său care îi cere răzbunare. Prințul ezită. Îi trebuie dovezi. Nu se încrede în duh, dacă este chiar diavolul și vrea să-l ispitească? Prefăcându-se nebun, ca sub această mască să poată lucra în voie, m-a pus să jur că voi păstra secretul. Pe Ofelia o folosește pentru a înlătura suspiciunile lui Claudius. Ofelia devine prima victimă, a doua, Gertrude, mama sa, cele mai dragi ființe pentru Hamlet. Apoi, își convinge prietenii actori să joace Uciderea lui Gonzago după indicațiile lui, o piesă în care să reconstituie moartea tatălui său prin otrăvire. Reacția lui Claudius îi dă de bănuit. Înfuriat, îl ucide pe Polonius, tatăl Ofeliei, din greșeală. Ofelia își pierde mințile și se sinucide. Claudius îl trimite în Anglia, sub pretextul unei misiuni diplomatice, ordonând, chiar în scrisoarea ce o purta, să fie ucis la sosire. Dar prințul află și reușește să scape la timp pentru a veni la înmormântarea Ofeliei. Claudius provoacă un duel între Laertes, fratele Ofeliei, și Hamlet. Pentru a fi sigur că planul îi va reuși, Claudius ordonă ca sabia lui Laertes să aibă vârful otrăvit și să fie pregătită de asemenea o cupă cu vin otrăvit, dacă va cere să bea. Însă din cupa otrăvită bea Gertrude. În luptă, Hamlet și Laertes se lovesc reciproc cu lama otrăvită. Cu-o ultimă suflare Hamlet îl ucide pe Claudius, răzbunându-și tatăl.
    Restul, e tăcere?... Căci nu puteam să trec sub tăcere povestea celui ce se întreba: a fi sau a un fi ?

NINA MAZUR este dramaturg de origine ucraineană care trăiește în Germania. Face parte din conducerea Institutului Internațional de Teatru - ITI.

FLORIN BECIU este actor, colaborator al teatrului nostru și a jucat în multe din spectacolele Teatrului Anton Pann sub bagheta regizorală a lui Alexandru Dabija, Cristi Juncu, Adrian Roman, Balint Botos.